recensies gedichten

Ben ik Dat (Bol.com)
NBD|Biblion recensie: In een twintigtal gedichten komen de kleine dingen van een jong leven aan bod: de puberteit, de ontwakende sexuele belangstelling en de interesse voor het eigen lichaam, kleren. Het zijn herkenbare onderwerpen die worden aangevuld met een ander aspect van de puberteit: gewoon lekker kinderachtig zijn. Geschreven in een eenvoudige, directe stijl, soms een beetje ontroerend en misschien ook wel soms iets te lief. Eerhart heeft veel gebruik gemaakt van rijm, hetgeen de gedichten toegankelijk maakt. De zwart-wit tekeningen bij elk gedicht passen niet altijd even goed bij de sfeer van de gedichten en zijn monotoon, maar tonen vaak een verrassend perspectief en details om over na te denken. De auteur is een van de oprichters van Stichting Plint. Vanaf ca. 12 jaar. (NBD|Biblion recensie, Hans Thijssen.)

Boekje open over gedichten voor kinderen ( Bol.com)
NBD|Biblion recensie: Vierde deel in een serie, waarin informatie wordt aangereikt aan iedereen die met kinderen en kinderboeken werkt, dit keer over het onderwerp gedichten voor kinderen, het thema van de komende Kinderboekenweek. Het biedt een inventarisatie van lievelingsgedichten voor kinderen over onderwerpen als dwarsliggen, vriendschap en dood, en van gedichten door kinderen geschreven. Ook rijmpjes, versjes en liedjes komen aan bod. Na een korte inleiding over poëzie voor kinderen, volgt een overzicht per thema, gelardeerd met tekstfragmenten. Elk onderdeel wordt afgesloten door een geannoteerde boekenlijst, van overwegend nog verkrijgbare titels. Met een trefwoordenlijst en een lijst van relevante adressen. De auteur besteedt tevens aandacht aan manifestaties en projecten over poëzie voor kinderen. Een uitstekend hulpmiddel voor ouders en leerkrachten basisonderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs, die leerlingen op een speelse en uitnodigende wijze in contact willen brengen met gedichten. Vooraanbieding i.v.m. actualiteit (Kinderboekenweek).
(Biblion recensie, Redactie..)

Een kip doet geen plas (Boek en Jeugd Gids)
Tekst Frank Eerhart / ills. Marieke Rooijmans Uitgever DiVers (2003) Aantal bladzijden 37 / isbn 9789076633244 / leeftijdscategorie 6-9 jaar Trefwoord rijmpjes en versjes / fictie Over het boek Ruim twintig gedichten, uitsluitend in eenlettergrepige woorden, waarin dieren een rol spelen. Bij de eenvoudige onderwerpen wordt vol aandacht stilgestaan, zoals jonge kinderen dat doen. Er wordt bijna geen eindrijm gebruikt; het mooi allitererende spel met woord en klank, maakt het geheel poëtisch. Ook de illustraties met als steunkleur oudroze zijn passend eenvoudig. Een fijn bundeltje om bij jonge kinderen het gevoel voor poëzie te ontwikkelen. Eender van sfeer en opzet verscheen Een zee heeft geen zeer (2002). Vanaf 6 jaar. AJ Nederlands 875

Even blijven zitten (Bol.com)
NBD|Biblion recensie: Twintig gedichten rond problemen, waarmee kinderen op de lagere schoolleeftijd vaak te kampen hebben. Zoals het moeten dragen van een beugel of bril, jaloezie bij vriendschappen. Verdrietige dingen zoals een verregende sportdag, eenzaamheid in de vakantie. Maar ook fijne en gekke dingen, de kwekeling die geen orde kan houden. De gedichten zijn vlot en helder geschreven. Naast de tekst bevat het boek stijlvolle tekeningen in zwart/wit van Phil Vermeer Weterings. Een boek dat veel kinderen tussen 9 en 13 jaar aan zal spreken.
(NBD|Biblion recensie, Johanna W.P. Hell)

Ik wil wel met jou (Bol.com)
NBD|Biblion recensie: Een kleine dichtbundel met lieve, eenvoudige gedichten voor jonge kinderen die net kunnen lezen. Slechts een enkel tweelettergrepig woord is gebruikt; de rest is eenlettergrepig van meestal drie of vier letters. Kleine schreefloze letter, geen hoofdletters en leestekens. Ook de lay-out is simpel, functioneel, puur: geen tierelantijnen. Op elke pagina een eenvoudige, passende tekening. Ze bevestigen hetgeen de simpele woorden zeggen zonder af te leiden. Kleine potlood/penprentjes, met aquarel ingekleurd, geen kaders. De versjes gaan over alledaagse zaken: soep, melk, kussen, klaproos, een stoel en mensen aardig vinden. Ondanks alle eenvoud van woorden, zinnen en zinslengte zijn het ritmische en speels klinkende versjes. Dus ook leuk om voor te lezen. Geschikt voor 6- tot 8-jarigen.
(Biblion recensie, A.C. Rietveld-Prinsen)

Ik wil wel met jou (Pluizer)
‘Ik wil wel met jou’ is het titelgedicht van een bundel van Frank Eerhart, die al een aantal gedichtenbundels voor kinderen publiceerde. Dit boekje is mooi verzorgd uitgegeven met aantrekkelijke kleurprenten op elke pagina. De tekeningen zijn van de hand van Marieke Rooijmans. Eerhart speelt graag met taal en bedient zich dikwijls van homoniemen en synoniemen maar inhoudelijk vallen de gedichtjes toch tegen. Het gaat stuk voor stuk om korte tekstjes, vaak niet meer dan observaties die – zo lijkt het toch – toevallig in dichtvorm werden neergepend. Vele gedichtjes wekken dan ook de indruk snel in elkaar te zijn geflanst. (Veerle Uyttersprot)

Man en paard (Bol.com)
NBD|Biblion recensie: De Brabantse fotografe Annemarie van Zelst (1969) maakte omstreeks 1990 een ruim aantal foto’s van mede-Brabander en kunstenaar Leon Adriaans (1944-2004). Bij een retrospectieve tentoonstelling in het Noord-Brabants museum begin 2008, stelde zij daaruit een fotoboek samen. De kunstenaar is daarop te zien in zijn alledaagse beslommeringen, met zijn werkpaarden, en in zijn atelier met kleine schilderijtjes in primaire kleuren. Uit de talrijke zwart-witfoto’s, gelardeerd met enige in kleur, rijst het beeld van een beminnelijk man die in zijn hart een boer was. De bewust onscherpe foto’s in vele tussentinten met natuurlijk licht, leveren een sfeerrijk portret van Adriaans. Toeval of niet, de ouderwets aandoende, maar effectieve fotografie herinnert onweerstaanbaar aan het werk van die andere Brabander Martien Coppens. De twee opgenomen gedichten zijn blijkens het colofon van Frank Eerhart. Een sympathiek boek over een innemend kunstenaar.
(NBD|Biblion recensie, A. van Renssen)

Over dag en nacht ( Boek en Jeugd Gids)
Tekst Frank Eerhart / ills. Iris Le Rütte Uitgever DiVers (1999) Aantal bladzijden 46 / isbn 9789076633046 / leeftijdscategorie 12+ Trefwoord natuur / gedichten / fictie Over het boek Verzorgd uitgegeven bundel niet-rijmende, lichtvoetige gedichten over de natuur, dieren en de mens. De bundel heeft een volwassen uitstraling (illustraties en omslag), maar is al geschikt vanaf eind basisschool. Leuk om in de klas mee aan de slag te gaan, en er samen over te filosoferen. Vanaf ca. 12 jaar. J 877